Facebook

Święcenie pokarmów w Domu Prowincjalnym

Wielka Sobota to dzień ciszy, kiedy wierni nawiedzają w kościołach Groby Pańskie. Towarzyszy temu święcenie pokarmów, które jest starym zwyczajem przyjętym w Polsce ze średniowiecznej Italii. „Święconka” zawiera pokarmy symbolizujące nowe życie i Zmartwychwstanie, wymownie podkreślając, że tak jak natura budzi się po zimie do życia, tak i Jezus po Męce i śmierci krzyżowej powróci do życia. „Święcenie pokarmów mocno wpisało się w naszą tradycję i jest to ważny element przeżywania Świąt, tylko nie może ono być przeżywane zamiast świętowania Zmartwychwstania Pańskiego poprzez Eucharystię” – mówił kilka lat temu jeden z biskupów polskich. W Domu Prowincjalnym w Przemyślu święcenia pokarmów dokonał ks. abp Adam Szal, któremu towarzyszył sekretarz, ks. Jakub Kostrząb.